Statut F.R.C.
FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE CANOTAJ – F. R. CANOTAJ/FRC
STATUTUL
Preambul:
Declaraţie de principii
A.Canotaj
Canotajul este unul dintre cele mai vechi sporturi, iar pe teritoriul ţării noastre a început să se practice încă din anul 1864. De-a lungul anilor, canotajul a asimilat unele valori şi caracteristici pe care F.R.Canotaj intenţionează să le apere şi să le întărească. Aceste caracteristici şi valori care trebuie să-i inspire activităţile şi deciziile sunt următorele:
A1. Aspectele educative ale sportului au o importanţă fundamentală în canotaj.
Federaţia depune toate eforturile ca să se asigure că, prin canotaj, canotorii dobândesc prin experienţă personală calităţile de voinţă, hotărâre, spirit de echipă, loialitate, onestitate şi corectitudine. F.R.Canotaj speră că prin aplicarea acestor principii în toate împrejurările, canotorii vor deveni persoane independente şi responsabile, pregătite să facă faţă realităţilor vieţii şi dornice de a împărţi cu ceilalţi valorile dobândite.
A2.Canotajul este un mijloc de a încuraja înţelegerea şi cooperarea.
F.R.Canotaj îşi planifică şi organizează regatele, campionatele, circuitele turistice de canotaj de agrement, congresele şi adunările ca un mijloc de a crea un contact amical între participanţii la ele contribuind la o mai bună înţelegere între oameni şi naţiuni, indiferent de rasă, sex, religie, frontiere sau sisteme politice. Îşi consideră organizaţia ca pe o ”familie”, bazată pe idealurile păcii, prieteniei, corectitudinii, şi ajutorului reciproc. F.R.Canotaj pune în aplicare printre membrii ei un program de dezvoltare sportivă în scopul stimulării dezvoltării pe mai departe a sportului canotajului.
A3.Canotajul este un sport ideal pentru toate vârstele.
F.R.Canotaj este în favoarea menţinerii condiţiei fizice prin canotaj de la vârsta tinereţii până la bătrâneţe. Încurajază secţiile din cluburile sportive şi asociaţiile sportive judeţene şi a municipiului Bucureşti afiliate ei să promoveze canotajul competiţional şi de agrement în rândurile tuturor, indiferent de vârstă, gen sau aptitudini.
B.Federaţia Română de Canotaj.
F.R.Canotaj este uniunea structurilor sportive de canotaj din toată ţara şi una dintre cele mai vechi federaţii sportive naţionale, constituita la Arad in anul 1925 si afiliata la Federatia Internationala de Canotaj in anul 1927.
F.R.Canotaj este o structură sportivă de interes naţional,constituită prin asocierea cluburilor sportive şi asociaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti cu secţii de canotaj, singura autorizată să organizeze şi să controleze activitatea de canotaj din România.
Ea este forul conducător în canotaj apărându-i valorile descrise în cadrul Paragrafului A ”Canotaj” din prima secţiune şi care acţionează în conformitate cu principiile următoare:
B1. F.R.Canotaj şi canotajul fac parte integrantă din sportul mondial.
- R. Canotaj este afiliată la Federaţia Internaţională de Canotaj (FISA), şi la Comitetul Olimpic si Sportiv Român şi este de asemenea membră a comunităţii federaţiilor sportive internaţionale.
Prin valoarea rezultatelor obţinute constant în competiţiile mondiale şi olimpice, se află printre primele ramuri sportive ale sportului românesc şi printre primele naţiuni în canotajul mondial, prin acţiunile şi deciziile sale trebuie să apere poziţia cucerită în ierarhia sporturilor.
Federatia se străduieşte să fie participantă activă în lumea sportului, încurajează orice măsuri care să servească la propagarea canotajului şi să contribuie la dezvoltarea lui, precum şi la promovarea olimpismului şi a diferitelor alte competiţii internaţionale şi naţionale.
B2.F. R. Canotaj consideră interesele sportive drept cea mai mare prioritate.
F.R.Canotaj îşi direcţionează activitatea în interesul canotorilor şi al canotajului. Se opune oricărei încercări de subordonare a sportului oricăror interese de altă natură.
B3.F. R. Canotaj este devotată egalităţii de şanse şi corectitudinii
F.R.Canotaj caută să se asigure că întrecerea şi concurenţii respectă principiile corectitudinii şi ale egalităţii de şanse printre canotori. Luptă, cu precădere, împotriva dopajului şi a manipulării tehnice prin aplicarea unor reguli stricte.
B4.F. R. Canotaj dezvoltă neîntrerupt canotajul în toate formele sale.
- R. Canotaj urmăreşte să promoveze şi să dezvolte canotajul în toate formele sale.
Infiinţează programe de dezvoltare, organizează cursuri de perfecţionare şi promovează prilejuri pentru relaţii publice şi cu mediile de informare.
Prin intermediul acestora, F.R.Canotaj urmăreşte să atragă canotori şi membri noi, să îmbunătăţească nivelul, calitatea şi atractivitatea competiţiilor sale şi să asigure canotajului o poziţie dominantă în lumea sportului, în întrecerile sportive şi, cu precădere, la Jocurile Olimpice.
PARTEA I – PREVEDERILE GENERALE
Articolul 1 – Scop, constituire şi denumire.
În scopul încurajării dezvoltării sportului canotaj şi al întăririi legăturilor de prietenie care îi unesc pe cei care îl practică, în anul 1925 s-a înfiinţat la Arad Comisia de Sporturi Nautice, devenita ulterior Federaţia Română de Canotaj.
Federatia reprezintă identitatea de idei şi acţiuni ale secţiilor de canotaj şi ale celor care sustin canotajul, şi a funcţionat neîntrerupt sub diferite forme de organizare,astfel că, actualul Statut o consacră ca fiind continuatoarea de drept, sub denumirea de Federaţia Română de Canotaj.
Scopul F.R.Canotaj este să organizeze şi să conducă activitatea de canotaj din România, sub toate formele sale.
F.R.Canotaj este afiliată la Federaţia Internaţională de Canotaj.
Articolul 2 – Federaţia Română de Canotaj este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ.
Articolul 3 – Durata de funcţionare a F.R.Canotaj este pe termen nedeterminat.
Articolul 4 – La data adoptării prezentului statut patrimoniul F.R.Canotaj este constituit din totalitatea mijloacelor fixe, obiectelor de inventar şi mijloacelor materiale şi băneşti specificate în anexa, care este parte integrantă a statutului, conform bilantului la data de 16 noiembrie 2001.
Articolul 5 – Sediul.
Sediul federatiei este în Bucureşti, str. Vasile Conta nr. 16, sector 2.
Articolul 6 – Emblema.
Emblema FR Canotaj este tip blazon (triunghi rasturnat) cu fundal albastru si chenar auriu, avand reprezentat central Steagul Dacic „Cap de Lup” sub care sunt reprezentate in forma de cruce inclinata, doua vasle cu pala colorata tricolor.
Pe chenar este inscriptionata denumirea Federatia Romana Canotaj incepand cu latura dreapta, continuand in sensul acelor de ceasornic, astfel ca central pe latura superioara sa fie inscriptionat cuvantul Canotaj, conform Anexei.
Articolul 7 – Culorile echipajelor reprezentative ale României.
Sunt marcate transversal pe palele vâslelor sau ramelor de concurs culorile roşu, galben şi albastru.
Articolul 8 – Obiective
Obiectivele F.R.Canotaj sunt:
- Să menţină şi să promoveze principiile etice ale F.R.Canotaj aşa cum sunt expuse ele în preambulul la Statut.
- Să elaboreze strategia naţională de dezvoltare a canotajului, reglementările specifice în concordanţă cu legislaţia generală a activităţii sportive din România, precum şi cu legislaţia organismelor sportive internaţionale, şi să controleze aplicarea acestora de către membrii afiliaţi.
- Să organizeze activitatea loturilor naţionale , în forme centralizate, consacrate de “şcoala românească de canotaj”, şi să asigure reprezentarea României în competiţiile internaţionale oficiale. În colaborare cu Comitetul Olimpic si Sportiv Român consideră prioritară pregătirea şi participarea la Jocurile Olimpice.
- Să organizeze activităţile şi competiţiile sportive oficiale la nivel naţional şi să promoveze toate formele de canotaj şi în mod special să încurajeze canotajul competiţional de nivel internaţional, canotajul de agrement, canotajul pentru persoanele cu dezabilitati, canotajul de juniori şi canotajul de seniori, atat pe apa cat si pe uscat.
- Să organizeze sau să tuteleze competiţiile oficiale internaţionale care au loc în Romania, cu avizul Ministerului Tineretului si Sportului.
- Să încurajeze înţelegerea şi cooperarea internaţională. Asigură reprezentarea României la competiţi internaţionale oficiale şi organismele sportive internaţionale la care este afiliată.
- Să aplice în toate competiţiile regulile aşa cum sunt expuse ele în Regulamentele federaţiei.
- Să încurajeze dezvoltarea canotajului prin sprijinirea secţiilor de canotaj afiliate şi crearea de noi secţii în zone în care canotajul nu este dezvoltat.
- Să încurajeze organizarea competiţiilor de nivel teritorial şi local, deschise tuturor secţiilor de canotaj şi să se asigure că acestea se conduc după Regulamentul de concurs adaptat particularităţilor locale.
- Să organizeze şi să coordoneze întreaga activitate a arbitrilor de canotaj, prin formarea, perfecţionarea continuă, clasificarea şi promovarea acestora, pe baza regulamentului propriu de funcţionare.
- Să gestioneze şi să administreze contractele de programe încheiate cu MTS, veniturile proprii, să administreze şi să dezvolte patrimoniul specific activitătţii loturilor naţionale, aflat în proprietatea federaţiei, sau primit în folosinţă din proprietatea publică sau privată a statului,in conditiile legii.
- Să colaboreze cu MTS, cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru formarea şi perfecţionarea specialiştilor în canotaj.
- Să exercite puterea disciplinară în termenii prevăzuţi de prezentul statut şi regulamentele proprii,in conditiile legii.
- Să promoveze măsurile de combatere a violenţei şi a dopajului în sport, pe baza prevederilor din reglementările interne şi internaţionale în materie.
- Să dezvolte baza materială de interes naţional destinată canotajului.
- Să sprijine membrii federaţiei aflaţi în situaţii deosebite.
- Se poate asocia cu persoane fizice sau juridice în scopul îndeplinirii obiectivelor sale, în condiţiile legii.
- Pentru indeplinirea obiectivelor, FR Canotaj poate desfasura activitati economice conform legii.
Articolul 9 – Regulamente.
F.R.Canotaj elaborează şi adoptă în cadrul organelor sale, potrivit competenţelor care le sunt atribuite în prezentul statut, următoarele:
- Regulamentul competiţiilor de canotaj din România.
- Regulamentul de disciplina.
- Regulamentul priviind statutul şi transferul canotorilor.
- Regulamentul de clasificare sportiva.
- Regulamentul intern al F.R.Canotaj.
- Regulamentul de organizare şi funcţionare al loturilor naţionale.
- Norme tehnice şi de asigurare materială, cu caracter obligatoriu pentru activitatea de canotaj.
- Alte regulamente sau norme specifice necesare pentru îndeplinira obiectivelor F.R.Canotaj.
Articolul 10 – Statutul, regulamentele, normele şi hotărârile organelor F.R.Canotaj sunt obligatorii pentru membrii afiliaţi şi membrii acestora.
Articolul 11 – Nediscriminarea
F.R.Canotaj nu va aplica nici un fel de discriminări politice, religioase, rasiale de naţionalitate sau de sex.
Articolul 12 – Autonomia secţiilor şi asociaţiilor judeţene de canotaj.
F.R.Canotaj nu se va implica în nici un fel în problemele interne ale cluburilor şi asociaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti de canotaj, dacă acestea nu contravin prezentului statut şi regulamentelor federatiei.
Va permite membrilor afiliaţi ei o autonomie prevăzută in statutele sau regulamentele proprii.
Articolul 13 – Interpretarea
În prezentul Statut, în Regulamentul de concurs, Reglementările campionatelor naţionale, Hotărârile adiţionale şi în toate documentele federaţiei, dacă contextul nu o cere altfel, toate referirile la genul masculin vor fi considerate ca incluzând şi genul feminin.
De exemplu, cuvântul “Preşedinte” include şi referirea la “Preşedintă”.
PARTEA II – CONDIŢIA DE MEMBRU
Articolul 14
Pot fi membri afiliaţi ai F.R.Canotaj structurile sportive, care îndeplinesc condiţiile legale şi respectă statutul şi regulamentele federaţiei.
Adunarea Generală a federaţiei poate acorda titlurile de “Preşedinte de onoare” şi cel de “Membru de onoare”, fără drept de vot în adunarea generală.
Articolul 15 – Admiterea ca membru
Structurile sportive care doresc să devină membri ai F.R.Canotaj trebuie:
- Să facă o cerere oficială tip la Comitetul Executiv cu cel puţin o lună înainte de data Adunării Generale următoare.
- Să depună odată cu cererea şi o copie a statutului ei, dovezi scrise că îndeplineşte condiţiile de afiliere şi un raport amănunţit asupra activităţii.
- Să furnizeze date cu privire la membrii biroului său, modelul şi culorile echipamentului, a ramelor şi vâslelor de concurs.
- Să dea un angajament oficial de conformare la Statutul, Regulamentul de concurs, Reglementările şi Hotărârile adiţionale ale F.R.Canotaj.
- Să îşi ia angajametul că va accepta ca definitive şi executorii deciziile autorităţilor competente din cadrul F.R.Canotaj .
- Să îşi ia angajamentul că vor impune membrilor săi obligaţiile din prevederile punctelor 4 şi 5 ale acestui articol.
- Să plătească o taxă de afiliere, a cărei valoare va fi fixată de Adunarea Generală în fiecare an.
- Să fie validate printr-un vot al Adunării Generale, cu o majoritate simplă a voturilor membrilor prezenţi.
Articolul 16 –Calitatea de membru afiliat la F.R.Canotaj încetează prin:
- retragerea din federaţie;
- dizolvarea membrului afiliat;
- excluderea membrului afiliat din federaţie;
- revocarea recunoaşterii ca structură sportivă, potrivit legii şi în consecinţă, radierea sa din Registrul sportiv;
- dizolvarea F.R.Canotaj.
Articolul 17 – Notificarea schimbărilor
Orice membru al F.R.Canotaj va informa imediat Comitetul Executiv al F.R.Canotaj asupra oricărei schimbări efectuate în statut, regulamentul de concurs, componenţa membrilor din biroul său, adresa, modelul şi culorile echipamentului, vâslelor şi ramelor ei de concurs.
Articolul 18 – Demisie
Membrul afiliat care doreşte să se retragă din calitatea de membru a F.R.Canotaj la sfârşitul anului în curs va transmite o notificare de demisie prin corespondenta adresată Comitetului Executiv. Acesta va informa imediat pe ceilalţi membri afiliati despre orice demisie care se depune la el.
Articolul 19 – Reafiliere
Schimbarea situaţiei juridice a unui membru afiliat, impune obligaţia reafilierii la F.R.Canotaj, potrivit procedurilor prevăzute în prezentul statut şi în regulamentele în materie ale F.R.Canotaj.
Membrii, persoane juridice de drept privat au obligaţia să notifice F.R.Canotaj si MTS, în termen de 15 zile de la data pronunţării hotararii definitive a instanţei judecătoreşti, orice modificare intervenită în statut si actul constitutiv, pentru a fi operate în documentele federaţiei şi respectiv în Registrul Sportiv.
Membrii, persoane juridice de drept public au obligaţia să notifice F.R.Canotaj si MTS, în termen de 15 zile, orice modificare intervenita in Regulamentul de organizare si functionare propriu, pentru a fi operate în documentele federaţiei şi respectiv în Registrul Sportiv.
Articolul 20 – Taxă de participare
Membrii F.R.Canotaj vor plăti o taxă anuală de participare, a cărei valoare va fi stabilită în fiecare an de către Adunarea Generală. Această taxă de participare va trebui plătită nu mai târziu de 31 martie în fiecare an.
Articolul 21 – Taxe de participare restante
Membrii afiliaţi, cu taxe de participare restante, pot fi suspendati de către Comitetul Executiv sau excluşi de către Adunarea Generală. În oricare caz îşi vor pierde dreptul de vot.
Articolul 22 – Excludere
Dacă un membru afiliat continuă să nu îndeplinească condiţiile curente impuse pentru a fi membru al F.R.Canotaj şi nu îşi corectează situaţia până la o dată fixată de Comitetul Executiv, sau dacă există alte justificări rezonabile, Adunarea Generală poate să-l excludă.
Daca intr-un interval de doi ani consecutivi, un membru nu inscrie nici un sportiv intr-o competitie de nivel national organizata de FRC, acel membru va fi exclus. (exceptie fac asociatiile judetene si a mun. Bucuresti)
Articolul 23 – Drepturi
Membrii afiliaţi F.R.Canotaj au următoarele drepturi:
- Să exercite competenţele care le sunt oferite de statutul, regulamentele, normele şi hotărârile federaţiei.
- Să exercite autonom atribuţiile stabilite prin statutul şi regulamentele proprii, în limitele lor de competenţă şi fără a încălca autoritatea F.R.Canotaj.
- Să participe la competiţiile oficiale naţionale organizate de federaţie, precum şi la competiţiile internaţionale de canotaj.
- Să aibe reprezentanţi şi să-şi exercite dreptul de vot în Adunarea Generală a F.R.Canotaj şi să fie desemnaţi în organele federaţiei potrivit normelor de reprezentare prevăzute în prezentul Statut.
- Să prezinte propuneri Comitetului Executiv şi Adunării Generale, să iniţieze proiecte de hotărâri sau să participe la elaborarea hotărârilor, după caz.
Articolul 24 – Obligaţii
Membrii afiliaţi la F.R.Canotaj au următoarele obligaţii:
- Să respecte statutul, regulamentele, normele şi hotărârile federaţiei şi regulile canotajului stabilite de F.I.S.A., precum şi principiile de loialitate, coeziune, moralitate şi spirit sportiv; ei trebuie să-şi înscrie această prevedere în statutele proprii şi au obligaţia să vegheze ca sportivii şi oficialii lor să o respecte.
- Să conserve şi să respecte scopul şi obiectivele propriilor statute şi regulamente.
- Să respecte şi să apere imaginea şi prestigiul F.R.Canotaj, precum şi ale organelor şi oficialilor acesteia.
- Să asigure preluarea obligaţiilor pentru membrii lor individuali faţă de F.R.Canotaj.
- Să transmită numai prin F.R.Canotaj orice gen de corespondenţă adresatăI.S.A.
- Să-şi achite integral toate obligaţiile faţă de F.R.Canotaj, la termenele şi în condiţiile stabilite de federaţie.
PARTEA III – CONDUCERE
Articolul 25 – Organele F.R.Canotaj
1.Adunarea Generala
2.Comitetul Executiv
3.Biroul Executiv
4.Cenzorul
5.Colegiile şi Comisiile din subordinea Comitetului Executiv
6.Comisia de Apel a Federatiei Romane de Canotaj, alcatuita dintr-un numar de 3 (trei) membrii.
Articolul 26 – Adunarea generală.
Adunarea Generală este autoritatea supremă a F.R.Canotaj şi toate activităţile acesteia vor fi controlate de ea.
Articolul 27 – Compunere şi preşedinţie.
Adunarea Generală se compune din delegaţii structurilor sportive, afiliate la F.R.Canotaj.
Adunarea Generală va fi prezidată de preşedintele F.R.Canotaj sau, în absenţa lui, de vicepreşedinte. Membrii Comitetului Executiv participa la Adunarea Generală, fara drept de vot.
Articolul 28 – Delegaţi
Fiecare membru afiliat va avea dreptul la maximum trei delegaţi acreditaţi.
Structurile sportive afiliate, pot să-şi schimbe delegaţii în orice moment dar nu pot fi reprezentate de către un delegat care reprezintă deja un alt membru afiliat, sau de către un membru al Comitetului Executiv.
Fiecare delegat trebuie să fie în măsură să-şi probeze calitatea printr-un mandat scris emis de membrul afiliat pe care îl reprezintă, precum şi cu buletinul de identitate.
În cazuri excepţionale, Comitetul Executiv poate să decidă.
Numai delegaţii prezenţi şi abilitaţi să voteze vor putea să decidă asupra chestiunilor supuse la vot.
Articolul 29 – Observatori
Comitetul Executiv poate să autorizeze persoane care să participe la o parte din Adunarea Generală sau la toată Adunarea Generală , în calitate de observatori.
Observatorii pot să participe la şedinţele Comitetului Executiv şi ale Comisiilor numai la invitaţia preşedintelui şedinţei.
Articolul 30 – Adunarea Generală ordinară.
Delegaţii se vor întâlni anual într-o Adunare Generală ordinară, de preferinţă în primul trimestru al anului.
Articolul 31 – Adunarea Generală extraordinară.
Delegaţii se vor întruni în Adunare Generală extraordinară, atunci când aceasta va fi decisă de către Adunarea Generală ordinară, de către Comitetul Executiv sau când cel puţin o treime din membrii afiliaţi depun o cerere scrisă la Comitetul Executiv în care sunt prezentate motivele pentru aceasta.
Ordinea de zi a unei Adunări Generale extraordinare va include numai temele care au determinat necesitatea convocării ei. Nici o altă problemă, în afara celor incluse pe ordinea de zi, nu poate fi abordată în cadrul unei astfel de adunări.
Articolul 32 – Convocarea Adunării Generale şi ordinea de zi
Comitetul Executiv va trimite o scrisoare de convocare a Adunării Generale, menţionând ordinea de zi propusă, cu cel puţin şase săptămâni înainte de data Adunării Generale. Prin convocarea Adunării Generale se va cere tuturor membrilor afiliaţi să transmită prin corespondenta orice fel de propuneri specifice pentru a fi incluse pe ordinea de zi.
Corespondenta de la membrii afiliaţi, trebuie să fie primita de Comitetul Executiv cu cel puţin patru săptămâni înainte de data Adunării Generale.
Comitetul Executiv va transmite ordinea de zi definitivă pentru Adunarea Generală cu cel puţin două săptămâni înaintea datei de desfăşurare a acesteia. Când este posibil, odată cu ordinea de zi vor fi transmise şi diferite rapoarte, orice observaţii asupra articolelor de pe ordinea de zi, bilanţurile contabile, raportul financiar şi bugetul propus.
Dacă la verificarea mandatelor se constată că Adunarea Generală nu are putere de decizie şi nu dobândşte această competenţă în maximum trei ore, ea poate fi reconvocată în ziua următoare, în acelaşi loc.
In cazul că nici după reconvocare nu se poate constitui statutar, aceasta va fi din nou convocată în termen de 30 de zile, având putere de decizie indiferent de numărul membrilor afiliaţi prezenţi.
Articolul 33 – Ordinea de zi şi atribuţiile Adunării Generale ordinare.
Ordinea de zi va include:
- Deschiderea sesiunii.
- Validarea reprezentantilor delegaţi.
- Alegerea comisiei de numarare si validare a voturilor.
- Prezentarea raportului anual de activitate al FRC.
- Prezentarea raportului Preşedintelui şi a rapoartelor membrilor Comitetul Executiv.
- Prezentarea rapoartelor preşedinţilor colegiilor şi comisiilor de specialitate.
- Prezentarea bilanţului contabil, a raportului financiar şi a raportului cenzorului.
- Aprobarea raportului anual de activitate si a bilanţului contabil.
- Aprobarea taxei de afiliere şi a taxelor anuale.
- Aprobarea bugetului pentru anul următor.
- Aprobarea calendarului competiţional – desemnarea organizatorilor regatelor din calendarul competitional intern
- Prezentarea si aprobarea strategiei pe urmatorul ciclu olimpic si/sau a planului de activitate pentru anul urmator.
- Rapoartele asupra cererilor de afiliere şi votarea pe baza
- Reconsiderarea deciziilor adoptate de Comitetul Executiv, astfel cum sunt acestea prevazute la art. 45 pct. 10 din Statut, în perioada de la precedenta Adunare Generală
- Propunerile de la membrii afiliaţi.
- Alegerea membrilor Comisiei de Apel.
- Orice alte probleme.
Dacă este necesar, se pot adăuga pe Ordinea de Zi următoarele articole, sau oricare altele pe care Comitetul Executiv va dori să le supună dezbaterii:
-modificări ale Statutului;
-alegeri pentru funcţiile rămase vacante sau pentru care expiră termenul mandatului.
Articolul 34 – Rapoarte
Adunarea Generală poate numi persoane care să întocmească rapoarte asupra problemelor supuse atenţiei lui. Poate de asemenea să ceară Comitetului Executiv să îşi prezinte punctele sale de vedere asupra chestiunilor cărora să le acorde mai multă atenţie.
Articolul 35 – Propuneri specifice de la membrii afiliaţi.
Un membru afiliat poate să prezinte în scris Comitetului Executiv propuneri specifice care să fie incluse pe ordinea de zi a Adunării Generale, împreună cu fundamentarea propunerii. Un membru poate de asemenea să prezinte orice propunere specifică pentru a fi inclusă spre discutare în cadrul unui articol existent de pe ordinea de zi.
Dacă acestea se vor primi la sediul F.R.Canotaj cu cel puţin patru săptămâni înainte de data Adunării Generale următoare, ele vor fi incluse pe ordinea de zi a Adunării Generale respective. Propunerile primite după acea dată vor fi incluse pe ordinea de zi a Adunării Generale următoare.
Articolul 36 – Propuneri de la Comitetul Executiv si de la Biroul Executiv
Comitetul Executiv si Biroul Executiv pot include pe ordinea de zi orice propunere pe care o consideră adecvată, care este formulată cu cel puţin patru săptămâni înainte de desfăşurarea Adunării Generale. De asemenea, Comitetul Executiv si Biroul Executiv pot supune o propunere Adunării Generale în orice moment, cu condiţia ca ea să aibă legătură cu un articol de pe ordinea de zi.
Articolul 37 – Modificări ale Statutului
Statutul F.R.Canotaj poate fi modificat, de regula, la fiecare patru ani, în anul următor desfăşurării Jocurilor Olimpice, dacă Adunarea Generală sau Comitetul Executiv, nu hotărăşte altfel, din motive temeinice
Articolul 38 – Reconsiderarea deciziilor luate de Comitetul Executiv
Cererile de reconsiderare a deciziilor luate de Comitetul Executiv, conform art. 45 pct. 10, vor fi transmise la sediul Federatiei Romane de Canotaj prin corespondenta şi primite, cu cel puţin 15 zile înainte de data Adunării Generale
Articolul 39 – Cenzorul
Adunarea Generală va alege la interval de patru ani Cenzorul F.R.Canotaj care este responsabil cu revizia contabilă a conturilor acesteia, în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
Membrii Comitetului Executiv nu pot fi cenzori.
Articolul 40 – Cvorum
Sub rezerva prevederilor din articolul privind dizolvarea federaţiei, rezoluţiile Adunării Generale vor fi valabile dacă din numărul de membrii afiliaţi sunt prezenţi cel puţin jumătate plus unu.
Articolul 41 – Votare
Dacă nu se cere un scrutin secret de către un delegat, votarea se va face prin ridicarea mâinii.
Indiferent de numărul de delegaţi care îl reprezintă, la votare, fiecare membru va avea dreptul la un vot.
Un membru afiliat va avea dreptul la trei voturi daca:
- in anul anterior desfasurarii Adunarii Generale a avut cel putin un sportiv medaliat la JO, CM si CE seniori, sau medaliat cu aur la JO, CM si CE juniori sau tineret;
sau
- in anul anterior desfasurarii Adunarii Generale a avut cel putin 30 echipaje inscrise la Campionatele Nationale pe apa (CN viteza si CN fond) indiferent de categoria de varsta.
Nimeni nu este constrâns să voteze.
Propunerile vor fi supuse la vot în ordinea în care au fost prezentate.
Alegerile se fac prin vot secret, cu buletine de vot, dacă pentru aceeaşi funcţie sunt mai mulţi candidaţi.
Pentru fiecare categorie de funcţii se va organiza un tur de scrutin separat:
- Preşedinte;
- Vicepresedinte;
- 6 (sase) membrii (reprezentanti ai structurilor sportive afiliate).
- Presedintele Comisiei Sportivilor.
Articolul 42 – Majorităţi
1.Sub rezerva prevederilor din alineatul 3 al prezentului articol şi ale articolului referitor le dizolvarea federaţiei, hotărârile Adunării Generale se vor lua pe baza majorităţii 50% + 1 din numarul voturilor valabil exprimate la fiecare tur de scrutin.
Abţinerea nu este considerată a fi un vot.
În cazul alegerilor, dacă este nevoie de mai multe tururi de scrutin, la fiecare tur de scrutin va fi eliminat candidatul cu cel mai mic numar de voturi, pana cand unul, respectiv mai multi candidati, vor obtine majoritatea voturilor valabil exprimate.
Dacă există egalitate de voturi cu urmatorul clasat, toţi aceşti candidaţi vor participa la un nou tur de scutin până când un candidat obţine majoritatea voturilor valabile exprimate.
2.În situaţii similare, de exemplu desemnarea clubului pentru organizarea regatei Campionatului naţional, se va aplica această metodă de votare.
3.Modificările Statutului, Regulamentului de concurs şi Reglementărilor pentru regatele din campionatele F.R.Canotaj vor fi efectuate numai dacă obţin două treimi din voturile valabile exprimate la fiecare tur de scrutin.
Articolul 43 – Data intrării în vigoare
Alegerile şi rezoluţiile Adunării Generale vor intra în vigoare imediat, dacă Adunarea Generală nu stabileşte în mod diferit.
Articolul 44 – Comitetul Executiv
Federatia Romana de Canotaj va fi condusa intre doua Adunari Generale de un Comitet Executiv care va administra si gestiona masurile si programele de activitati anuale si de perspectiva aprobate de Adunarea Generala.
Comitetul Executiv este compus din 9 persoane:
– Presedinte
-Vicepresedinte
-6 (sase) membrii (reprezentanti ai structurilor sportive afiliate).
-Presedintele Comisiei Sportivilor
Membrii Comitetului Executiv vor fi alesi de Adunarea Generala pentru o perioada de patru ani.
Acestia pot fi realesi.
Nu pot fi alese in Comitetul Executiv doua persoane apartinand aceleeasi structuri sportive (apartenenta la o structura sportiva sau alta este data de contractul de munca incheiat cu aceasta).
Pentru a putea candida la functia de Presedinte si/sau Vicepresedinte, candidatii trebuie sa fi participat cel putin patru ani, ca sportivi sau oficiali, la una sau mai multe din urmatoarele:
-Adunare Generala F.R. Canotaj, si/sau;
-Campionat Mondial seniori, si/sau;
-Jocuri Olimpice-Paralimpice, si/sau;
-Membru Comitet Executiv, si/sau;
-Presedinte comisie F.R. Canotaj.
Nu pot face parte din Comitetul Executiv, salariati ai FRC sau antrenori ai loturilor nationale ale FRC (face exceptie Presedintele FRC care poate fi salariat).
Daca un membru al Comitetului Executiv dobandeste pe perioada mandatului, calitatea de antrenor de lot sau salariat al FRC, el va fi inlocuit in urmatoarea Adunare Generala pentru perioada de timp ramasa pana la Adunarea Generala de alegeri.
Cu exceptia Presedintelui, care poate fi remunerat, membrii Comitetului Executiv au functii neretribuite.
Federatia Romana de Canotaj va anunţa posturile din Comitetul Executiv pentru care trebuie să se facă alegeri odată cu trimiterea convocării pentru Adunarea Generală; adică cu cel puţin şase săptămâni înainte de Adunarea Generală.
Anunţul va invita la propuneri nominale pentru posturile pentru care urmează să se facă alegeri de către Adunarea Generală.
Propunerea nominală trebuie să fie făcută de un membru afiliat şi trebuie să fie primită de Comitetul Executiv cu cel puţin 4 săptămâni înainte de data Adunării Generale.
Pentru functia de presedinte al Comisiei Sportivilor, Componentii Loturilor Nationale de Seniori, vor propune candidati dintre sportivii care si-au incheiat activitatea. Este eligibil pentru functia de Presedinte al Comisiei Sportivilor, candidatul care poate incheia mandatul de patru ani intr-un interval de maxim 8 ani de la ultima participare la Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial de seniori sau Campionatul European de seniori.
Cel mult 25% dintre membrii Comitetului Executiv pot fi persoane care nu sunt membri activi ai structurilor sportive de canotaj.
In termen de maxim două săptămâni, după data limită pentru propunerile nominale, Federatia Romana de Canotaj va trimite tuturor membrilor afiliati lista cu toate propunerile nominale primite până la data limită.
Toti membrii Comitetului Executiv sunt obligati sa participe intr-un an calendaristic la cel putin 60% din sedintele C.Ex., in caz contrar vor fi inlocuiti in prima Adunare Generala.
La sedintele Comitetului Executiv participa, fara drept de vot, si Secretarul General al Federatiei Romane de Canotaj.
Articolul 45 – Atribuţiile Comitetului Executiv
Atribuţiile principale ale Comitetului Executiv sunt:
- Ia măsurile necesare pentru a realiza obiectivele expuse în articolul 2 al Statutului.
- Asigura executarea hotărârilor luate de Adunarea Generală.
- Aproba normele şi regulamente necesare pentru desfăşurarea activităţii.
- Suspenda temporar membri afiliaţi pentru încălcarea gravă a statutului.
- Stabileste calendarul intern şi internaţional.
- Asigura menţinerea unor standarde adecvate în participarea canotorilor români la Campionatele Mondiale de canotaj a FISA, regatele din Cupa Mondială de canotaj a FISA, la regatele olimpice şi, în general, la toate evenimentele sportive şi concursurile desfăşurate sub autoritatea F.R.Canotaj.
- Asigura respectarea Statutului, Regulamentului de concurs şi Reglementărilor F.R.Canotaj şi ori de câte ori e necesar să interpreteze Statutul, Regulamentul de concurs şi reglementările respective.
- Numeste presedintii diverselor comisii
- Numeste membrii diverselor comisii în conformitate cu propunerile preşedinţilor comisiilor respective şi cu aprobarea cluburilor din care face parte persoana respectivă.
- Redacteaza şi adapteaza acolo unde este necesar Hotărâri adiţionale elaborate în baza Statutului, Regulamentului de concurs şi reglementărilor pentru regatele din campionatele F.R.Canotaj. Membrii federaţiei pot cere ca hotărârile luate conform acestui punct să fie reconsiderate cu ocazia Adunării Generale ulterioare acestor hotărâri.
- Stabileste atribuţiile individuale ale membrilor Comitetului Executiv, ai comisiilor şi colegiilor.
- Asigura reprezentarea F.R.Canotaj de către preşedinte sau vicepresedinti.
- Tine la curent membrii federaţiei cu problemele F.R.Canotaj.
- Pregăteste şi emite convocările la Adunarea Generală.
- Aproba organigrama şi politica de personal a F.R.Canotaj.
- Stabileste direcţiile pentru conducerea administrativă şi financiară a F.R.Canotaj. În acest scop, Comitetul Executiv poate înfiinţa funcţii administrative cu personal salariat.
- Răspunde de îndrumarea orientativă asupra programelor F.R.Canotaj, a preşedinţilor de comisii, şi colegii şi membrilor acestora.
- Aproba planurile de pregătire a loturilor naţionale, loturilor reprezentative pentru competiţiile internaţionale, premierile sportivilor şi tehnicienilor, titlurile sportive, transferările, Directorii comisiilor de organizare şi Preşedinţii juriilor la concursurile naţionale.
- Ia orice decizie adecvata împrejurărilor în interesul canotajului sportiv. Membrii afiliati pot cere ca deciziile luate conform acestui articol să fie reconsiderate cu ocazia Adunării Generale ulterioare acestor decizii.
- Desemneaza reprezentanţii F.R.Canotaj în organismele sportive precum şi participanţii la congrese sau consfătuiri internaţionale.
- Aproba acte juridice şi contracte, altele decat cele care sunt în competenţa Preşedintelui sau Secretarului General.
22.Ratifica hotararile adoptate de Comisia de Disciplina, prin care au fost stabilite sanctiuni disciplinare împotriva structurilor sportive, oficialilor sau sportivilor care, pe parcursul desfasurarii competiţiilor de canotaj ale Federatiei Romane de Canotaj, sau al regatelor internaţionale, se fac vinovaţi de orice încălcare a Statutului Federatiei si a Regulamentului de concurs sau care refuză să se conformeze instrucţiunilor date, respectiv se comportă de o manieră necorespunzătoare sau exprimă critici abuzive
23.Ratifica sau nu deciziile adoptate de Biroul Executiv.
Articolul 46 – Biroul Executiv
Biroul Executiv va administra si gestiona masurile urgente ce se impun intre doua sedinte ale Comitetului Executiv.
Va fi compus din Presedinte, Vicepresedinte si un membru desemnat de Comitetul Executiv.
La sedinte participa, fara drept de vot, si Secretarul General al FRC.
Deciziile Biroului Executiv vor fi supuse spre ratificare in urmatoarea sedinta a Comitetului Executiv.
Articolul 47 –Atribuţiile funcţiilor
- Atribuţiile Preşedintelui
- Preşedintele conduce şi reprezintă Federaţia Română de Canotaj.
- În colaborare cu Comitetul Executiv şi Adunarea Generală, el defineşte politicile pe care să le urmeze Federaţia Română de Canotaj.
- Pentru a promova scopurile acesteia, preşedintele sugerează iniţiative şi motiveză creativitatea Comitetului Executiv şi comisiilor. El deleagă sarcini în plus faţă de cele definite prin statut şi hotărârile adiţionale, membrilor Comitetului Executiv, şi comisiilor şi le supraveghează şi controleză activităţile. El încurajează membrii afiliaţi să contribuie activ şi le solicită contribuţiile la progresul canotajului.
- El reprezintă Federaţia Română de Canotaj faţă de terţi, în special faţă de alte organizaţii sportive naţionale şi internaţionale, mai ales faţă de organizaţii sportive cum ar fi CIO (IOC), FISA, alte federaţii naţionale de canotaj, Ministerul Tineretului si Sportului , Comitetul Olimpic si Sportiv Român , cluburi sportive, etc.
- Prezidează Adunările generale, şedinţele Comitetului Executiv, şedinţele comisiilor reunite şi alte adunări corespunzătoare la care participă şi care sunt organizate în cadrul F.R.Canotaj.
- Decide asupra chestiunilor care sunt de competenţa sa şi când sunt necesare decizii urgente şi nu există nici o posibilitate de a consulta persoane relevante.
- În cazul în care îndeplineşte şi funcţia de execuţie remunerată, preia şi atribuţiile secretarului general, mai puţin cele pe care i le deleagă acestuia.
- Atribuţiile Vicepreşedintelui
Vicepreşedintele va executa acele atribuţiuni pe care i le deleagă Preşedintele.
Vicepreşedintele răspunde de reprezentarea Federatiei Romana de Canotaj atunci când nu o mai poate face Preşedintele sau când i se cere acest lucru de către Comitetul Executiv.
Vicepreşedintele va activa pe însărcinări speciale, grupuri de lucru etc. atunci când i se cere aceasta de către Comitetul Executiv.
Aceste însărcinări sau grupuri de lucru pot privi afacerile interne ale Federatiei Romane de Canotaj sau relaţiile Federatiei cu alte organisme.
Vicepreşedintele conduce lucrarile Comisiei mixte de dezvoltare, in calitate de sef al acestui organism de lucru al Federatiei.
Articolul 48 –Numirea secretarului general şi antrenorului federal.
Secretarul general şi antrenorul/antrenorii federali vor fi numiţi de Comitetul Executiv la propunerea Presedintelui FRC.
Secretarul General îşi va îndeplini atribuţiile prin personalul administrativ al federaţiei.
Încadrarea functiilor numite se va face cu respectarea legislatiei in vigoare.
- Atribuţiile Secretarului General:
- Secretarul General răspunde de administrarea şi gestionarea efectivă a F.R.Canotaj, în cadrul politicilor şi obiectivelor stabilite periodic de Comitetul Executiv şi clauzelor contractelor pe programe incheiate cu MTS.
- Va activa în limitele autorităţii şi bugetului aprobate de Comitetul Executiv.
- Va activa în limitele contractelor pe programe încheiate cu MTS şi va răspunde în faţa acesteia de respectarea normelor legale în vigoare.
- Va fi răspunzător în faţa Comitetului Executiv şi va informa Comitetul Executiv prin intermediul preşedintelui.
- Va alege şi angaja personalul F.R.Canotaj în limitele organigramei şi a bugetului aprobat de Comitetul Executiv.
- Va răspunde de legătura efectivă cu preşedintele, preşedinţii comisiilor şi colegiilor cluburile sportive şi asociaţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti, de canotaj.
- În colaborare cu preşedintele, şi preşedinţii comisiilor şi colegiilor, va pregăti planul anual de activităţi precum şi planul de dezvoltare pentru ciclul olimpic (de patru ani) pentru a fi aprobate de Comitetul Executiv.
- Indeplineste si alte sarcini primite de la Presedinte si Comitet Executiv.
- Atribuţiile antrenorului/antrenorilor federali:
- Prezintă propuneri privind strategia şi concepţia generală de selecţie, pregătire şi participare în competiţii a sportivilor de performanţă, pentru a fi aprobate în Comitetul Executiv. Controlează cum se aplică acestea în secţii şi la loturile reprezentative.
- Răspund de organizarea şi desfăşurarea pregătirii şi perfecţionării profesionale a antrenorilor, în colaborare cu MTS şi instituţiile de specialitate.
- Asigură controlul sistematic al activităţii loturilor naţionale, al secţiilor de canotaj şi propun măsuri pentru perfecţionarea activităţii tehnice a federaţiei.
- Propun Comitetului Executiv componenţa nominală a colectivelor tehnice si sportivilor din loturile naţionale, pe baza analizei în Colegiul antrenorilor.
- Participă la principalele competiţii de canotaj şi fac propuneri pentru perfecţionarea regulamentelor şi modului de desfăşurare al acestora.
- Promovează literatura de specialitate.
- Colaborează cu compartimentele de specialitate din MTS, cu instituţii de cercetare şi medicină sportivă şi cu alţi specialişti pentru realizarea de studii şi cercetări în domeniul canotajului.
- Indeplinesc si alte sarcini primite de la Presedinte si Secretar General.
Articolul 49 – Locuri rămase vacante
În caz de loc rămas vacant, membrul respectiv va fi înlocuit prin alegere la prima Adunare Generala ordinara, mandatul acestuia fiind pana la prima Adunarea Generală de alegeri a intregului Comitet Executiv.
Articolul 50 – Membri Onorifici
Adunarea generală poate să acorde titlul onorific al funcţiei lor membrilor Comitetului Executiv care au adus servicii deosebite cauzei canotajului naţional.
Ei vor activa în calitate onorifică.
Articolul 51 – Decizii
Deciziile Comitetului Executiv, ale Biroului Executiv şi ale comisiilor de specialitate din cadrul Federatiei, vor fi luate cu majoritate de voturi exprimate.
În caz de egalitate, Preşedintele Federatiei, respectiv Preşedintele comisiei de specialitate va decide.
Articolul 52 – Şedinţele Comitetului Executiv si ale Biroului Executiv.
Comitetul Executiv se va întruni în şedinţă de cel puţin şase ori pe an.
Ordinea de zi pentru şedinţe va fi transmisă, în prealabil, de către Preşedintele şedinţei.
Procesele verbale ale şedinţelor Comitetului Executiv vor fi transmise tuturor membrilor acestuia în termen de patru săptămâni de la şedinţă.
Sedinţele Comitetului Executiv sunt statutar constituite în prezenţa a minim 5(cinci) membri şi nu sunt publice.
La fiecare şedinţă se întocmeşte un proces verbal, semnat de membrii prezenţi, acestea constituind documente oficiale ale Federatiei Romane de Canotaj şi se păstreză prin grija Secretarului General al Federaţiei.
In cazuri exceptionale sedintele Comitetului Executiv si ale Biroului Executiv se pot desfasura folosind mijloace electronice de comunicare la distanta.
Procesul-verbal al sedintei va fi validat de membrii in urmatoarea sedinta.
Articolul 53 – Comisii şi colegii
Comitetul Executiv poate înfiinţa comisii şi colegii cu atribuţii speciale îndeosebi, în următoarele domenii:
1.Colegiul arbitrilor
2.Colegiul antrenorilor
3.Comisia de competiţii si materiale
4.Comisia pentru juniori
5.Comisia pentru Medii de Informare şi Marketing.
6.Comisia Sportivilor
7.Comisia Mixta pentru Dezvoltare
8.Comisia de Disciplina
9.Comisia Medicala
10.Comisia Antidoping.
Aceste comisii vor fi compuse, în principiu, din minimum doi şi maximum şase membri numiţi de Comitetul Executiv pe o perioadă de patru ani, care pot fi reînnoiţi în acest interval.
Comitetul Executiv va stabili, periodic, dimensiunea comisiei în aceste limite.
Comisiile se vor întruni atunci când este necesar la cererea Preşedinţilor lor.
Comitetul Executiv are, de asemenea, permisiunea de a crea grupuri de lucru pe sarcini specifice şi de a da însarcinări ocazionale unor persoane care nu sunt membre ale Comitetului Executiv.
Colegiul Antrenorilor si Comisia pentru juniori vor fi prezidate de antrenorul/antrenorii federali.
Pentru toate comisiile şi colegiile, Federaţia Română de Canotaj va cere propuneri nominale pentru membrii acestora în anul în care se alege Preşedintele.
Candidaţii pot fi propuşi în scris de membrii Federaţiei sau de Preşedinţii de comisii şi colegii.
Numirea membrilor este făcută de Comitetul Executiv la recomandarea preşedinţilor comisiilor şi colegiilor federaţiei.
Structurile sportive care propun candidaţi trebuie să se angajeze că vor furniza suportul financiar pentru deplasarea şi activitatea membrilor din comisie, dacă aceştia sunt numiţi în funcţie.
Articolul 54 – Atribuţiile comisiilor
- Termen de referinţă
- Fiecare comisie se va întruni de cel puţin trei ori pe an; una din şedinţe va fi la concursul major pentru acea comisie din anul respectiv.
- Fiecare comisie va menţine contactul cu preşedintele, Comitetul Executiv şi secretarul general al F.R.Canotaj prin intermediul preşedintelui ei.
- Fiecare comisie va menţine contactul cu celelalte comisii în general precum şi la şedinţele comune ale comisiilor.
- Fiecare comisie va prezenta un raport anual Comitetului Executiv şi orice alte rapoarte după cum e cazul.
- Preşedintele fiecarei comisii va negocia bugetul anual pentru activităţile proprii cu secretarul general , înainte de Adunarea Generală anuală a F.R.Canotaj.
- Preşedintele fiecarei comisii va repartiza atribuţii şi sarcini individuale specifice membrilor comisiei. Aceasta va include şi sarcina de secretar al comisiei, care va răspunde de redactarea şi transmiterea proceselor verbale ale şedinţelor comisiei.
- Grupuri de lucru
- Grupurilor de lucru numite de Comitetul Executiv li se vor da însărcinări specifice.
- Grupul de lucru va prezenta un raport scris Comitetului Executiv cu privire la activitatea sa în cadrul termenului prevăzut de Comitetul Executiv.
- Sarcini specifice ale Comisiilor
- Colegiul antrenorilor.
- Domenii generale de răspundere
- Să mărească participarea la canotajul competiţional.
- Să ridice standardele din canotajul competiţional.
- Obiective şi activităţi speciale
2.1 Legitimarea şi recutarea antrenorilor.
2.2 Menţinerea contactului cu antrenorii.
2.3 Instruirea antrenorilor.
2.4 Implementarea Programului de dezvoltare a activităţii de antrenament.
2.5 Conferinte anuale ale antrenorilor F.R.Canotaj.
2.6 Cursurile şi seminariile specifice antrenorilor.
2.7 Producerea de material educativ pentru antrenori.
2.8 Implementarea unei reţele de comunicaţie pentru antrenori.
2.9.Conţinutul activităţii de pregătire al loturilor naţionale, analiza şi propunerea planurilor de pregătire pentru loturile naţionale.
2.10.Conţinutul activităţii de pregătire în secţiile de canotaj.
2.1.1 Reglementarea competiţiilor naţionale de canotaj în privinţa:
– compunerii (concursuri, clase de ambarcaţii, categorii)
– condiţiilor
– mediului înconjurător
– programului regatelor naţionale..
2.1.2 Analiza şi trecerea în revistă a competiţiei din punct de vedere a schimbărilor, de exemplu standardele competiţionale, mediu social, mobilitate globală, nivele de participare.
2.1.3 Dezvoltarea tipurilor alternative şi complementare de competiţie.
- Colegiul arbitrilor.
- Domenii generale de răspundere
- Să promoveze arbitrajul în toată ţara.
- Să standardizeze arbitrajul, să menţină şi să perfecţioneze arbitrajul în general şi în special la Campionatele naţionale şi la regatele concursurilor din toate zonele ţării.
- Să monitorizeze calificările şi calitatea arbitrilor naţionali
- Obiective şi activităţi speciale
2.1.Să menţină şi să dezvolte criteriile de selecţie pentru juriile de la Campionatele şi competiţiile naţionale ale F.R.Canotaj.
- Să supravegheze activitatea juriilor la Campionatele şi concursurile F.R.Canotaj.
- Să numească şi să dea consultaţii membrilor juriilor la Campionatele şi concursurile naţionale şi cu alte ocazii atunci cînd i se cere.
- Să organizeze seminarii pentru arbitri utilizând cele mai moderne tehnici şi metode de educaţie.
- Să organizeze examene pentru licenţele de arbitri naţionali.
- Să participe la întrunirile juriilor de la regatele naţionale.
- Comisia de Competiţii si Materiale.
- Domeniu general de răspundere
- Să stabilească şi să monitorizeze standardele pentru toate concursurile F.R.Canotaj în ceea ce priveşte cursa, instalaţiile tehnice şi organizarea regatelor.
- Să definească şi să asigure respectarea regulamentului cu privire la ambarcaţii şi echipament.
- Să sprijine dezvoltarea în domeniul echipamentului de canotaj.
- Obiective şi activităţi particulare
- Să menţină şi să perfecţioneze standardul utilităţilor şi curselor din regate pentru toate concursurile competiţionale majore.
- În colaborare cu Colegiul arbitrilor să menţină şi să perfecţioneze standardele de organizare a regatelor la toate concursurile competiţionale majore.
- Sa propuna Comitetului Executiv, Directorii de concurs şi sa ia toate măsurile necesare pentru organizarea competiţiilor F.R.Canotaj.
- Să ofere consultaţii şi îndrumări la orice nivel de la concepţia iniţială până la desfăşurarea finală, în elaborarea noilor curse şi a noilor regate.
- Să coordoneze calendarul de regate al F.R.Canotaj şi dacă este necesar să ţină o şedinţă anuală (la Campionatul naţional ) în acest scop.
- Să pregătească şi să revizuiască regulat documente în care sunt prezentate cerinţele F.R.Canotaj pentru:
- curse şi instalaţii tehnice
- utilităţile pentru concurenţi
- utilităţile şi echipamentele pentru oficiali
- aranjamentele cu privire la mediile de informare şi comunicare
- utilităţile pentru public
- organizarea campionatelor şi a regatelor majore
- să se ocupe de cazurile fortuite de la evenimentele sportive ale F.R.Canotaj.
- Să viziteze şi inspecteze cursele din regatele concursurilor de canotaj.
- Să pună la dispoziţie membri pentru grupul tehnic care răspunde de inspecţia candidatelor la viitoarele campionate şi competiţii naţionale.
- Să verifice echipamentul de canotaj din punct de vedere al securităţii canotorilor.
- Să colaboreze cu Programul de dezvoltare al F.R.Canotaj.
- Să încurajeze producţia de echipament de canotaj ieftin corespunzător cu standardele specifice.
- Să activeze în colaborare cu Comisia de control la competiţiile naţionale ale F.R.Canotaj.
- Să organizeze şi să desfăşoare cursuri de construire a ambarcaţiilor şi de reparaţii.
- Să se întâlnească cu producători de echipament de canotaj.
- Să producă material teoretic şi schiţe pentru materialele de canotaj inclusiv manuale de întreţinere.
- Comisia de disciplina
- Domenii generale de raspundere
1.1 Sa defineasca si sa asigure respectarea regulamentelor si statulului cu privire la aspectele disciplinare.
1.2 Sa promoveze fair-play-ul in general si in special la campionatele si competitiile nationale si internationale.
- Obiective şi activităţi speciale
2.1 In colaborare cu celelalte comisii, colegii si organisme federale sa adopte acele masuri si regulamente menite sa preintampine actele de indisciplina.
2.2 Sa supravegheze si sa monitorizeze desfasurarea competitiilor nationale.
2.3 Sa judece corect si nepartinitor actele de indisciplina.
E.Comisia pentru juniori
- Domenii generale de răspundere
- Să supravegheze toate domeniile canotajului de juniori.
- Să mărească participarea la canotajul de juniori la toate nivelele de performanţă.
- Să monitorizeze tendinţele din canotajul juniori la nivel naţional şi internaţional.
- Să ofere consultaţii cu privire la canotajul juniori când i se cere de către F.R.Canotaj.
- Obiective şi activităţi speciale
- Să sprijine Programul de dezvoltare al F.R.Canotaj.
- Să lărgească participarea juniorilor mai ales în zonele în care canotajul se află în curs de dezvoltare.
- Să reprezinte interesele canotajului de tineret şi juniori când se iau decizii cu privire la sistemul competiţional.
- Să ofere teme pentru Conferinţa antrenorilor de juniori
- Să menţină şi să îmbunătăţească valoarea sportivă a echipelor reprezentative la Campionatele mondiale de juniori şi la competiţiile internaţionale de tineret.
- Să dea asistenţă şi consultaţii pe durata pregătirii organizării campionatelor naţionale de juniori.
- Să analizeze organizarea, înscrierile şi rezultatele campionatelor mondiale de juniori şi să publice rezultatele.
- Comisia de medicină sportivă
- Domenii generale de răspundere
- Să supravegheze şi să avizeze toate aspectele medicale legate de canotaj.
- Să monitorizeze serviciile medicale la regate.
- Să investigheze şi să promoveze prevenirea accidentărilor sportive.
- Să studieze, sa monitorizeze şi să facă publicitate aspectelor biologice ale antrenamentului.
- Să ofere asistenţă în instruirea medicală de bază a antrenorilor.
- Obiective şi activităţi speciale
- Să ofere la cerere îndrumare şi recomandări Comitetului Executiv, Colegiului antrenorilor şi cluburilor sportive.
- Să formuleze şi să publice principiile orientative pentru serviciile medicale.
- Să culeagă documentaţia tehnică referitoare la fiziologia educaţiei fizice, medicină sportivă şi biomecanică şi să o adapteze specificului canotajului.
- Să participe la conferinţele antrenorilor.
- Să pună la dispoziţie informaţii sub formă de material publicat.
- Comisia pentru mediie de informare şi marketing
- Domenii generale de răspundere
- Să promoveze misiunea F.R.Canotaj prin crearea de expuneri publice şi resurse, şi în acelaşi timp să îi apere şi să îi consolideze proprietăţile comerciale.
- Membrii comisiei sunt constituiţi din experţi voluntari şi salariaţi, care răspund de stabilirea politicilor pentru următoarele:
- Relaţii cu presa şi radioteleviziunea
- Comunicări interne
- Relaţii cu publicul
- Acţiuni promoţionale
- Marketing
- Drepturi de transmisii televizate
- Sponsorizări
- Reclamă
- Comercializare
- Licenţă
- Obiective şi activităţi speciale
- Să creeze căi de comunicare între F.R.Canotaj şi baza constructivă a F.R.Canotaj.
- Sportivii şi antrenorii
- Organizatorii regatelor
- Membrii afiliaţi.
- Voluntarii
- Personalul salariat
- Organisme sportive olimpice
- Să ridice profilul canotajului în rândurile următoarelor categorii de auditoriu extern cu influenţă:
- Reporteri de presă şi radioteleviziune
- Public
- Sponsori
- Să genereze o cât mai largă transmisie televizată asigurând în acelaşi timp standardele de calitate a producţiilor.
- Să perfecţioneze serviciile de presă, radioteleviziune şi fotografice la toate concursurile F.R.Canotaj pentru a fi pe măsura concursurilor sportive.
- Să creeze strategia cea mai eficientă pentru generarea de sponsorizări fără a diminua imaginea şi filosofia F.R.Canotaj.
- Să creeze identitatea F.R.canotaj printr-o comercializare şi un program de licenţe de înaltă calitate.
- Comisia Antidoping
- Domenii generale de răspundere
1.1 Sa supravegheze si sa preintampine folosirea substantelor interzise in activitatea sportiva.
1.2 Sa reglementeze, sa monitorizeze si sa sprijine cadrele medicale in lupta impotriva dopingului in canotaj.
2.Obiective şi activităţi speciale
2.1 Sa formuleze si sa publice regulamentul antidoping sa acorde asistenta pentru punerea lui in aplicare.
2.2 Sa cunoasca si sa informeze la randul cu privire la listele substantelor interzise.
2.3 Sa participe la conferinte si simpozioane pe teme antidoping.
2.4 Sa puna la dispozitie informatii sub forma de material publicat.
- Comisia pentru sportivi
- Domenii generale de răspundere
- Să pună la dispoziţie un mijloc adecvat prin care să se asigure ţinerea la curent a Comitetului Executiv F.R.Canotaj cu opiniile canotorilor în activitatea curentă despre problemele majore care afectează sportul.
- Obiective şi activităţi speciale
- Să stabilească o reţea de canotori reprezentativi pretutindeni în lume şi în ţară pentru o largă cercetare a opiniei.
- Să ofere asistenţă Comitetului Executiv în convocarea şi desfăşurarea întrunirilor concurenţilor de la Campionatele naţionale ale FR.Canotaj
- Să fie disponibilă să asculte părerile canotorilor de spre problemele F.R.Canotaj şi să le canalizeze către Comitetul Executiv al F.R.Canotaj.
- Să informrze Comitetul Executiv asupra problemelor transmise comisiilor.
- Să analizeze participarea la Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice şi să prezinte Comitetului Executiv un raport de constatări.
- Să facă cunoscute Comitetului Executiv părerile concurenţilor despre orice problemă din domeniul canotajului competiţional când consideră că este adecvat.
- Calitatea de membru
- Membrii acestei comisii nu mai pot ocupa o funcţie în comisie după data de 31 decembrie, ulterioară împlinirii a patru ani de la ultima lor participare în calitate de concurenţi la un Campionat mondial al FISA sau la Jocurile Olimpice.
- Preşedintele comisiei trebuie să fie eligibil ca membru al comisiei atunci când este ales ca preşedinte, şi în cazul acesta poate să ocupe funcţia de preşedinte pentru termenul integral de patru ani.
3.3.Membrii acestei comisii nu mai pot ocupa o funcţie în comisie după data de 31 decembrie, ulterioară împlinirii a opt ani de la ultima lor participare în calitate de concurenţi la un Campionat Mondial seniori, Campionat European seniori sau la Jocurile Olimpice.
Preşedintele comisiei va fi ales prin vot de către Adunarea Generala a Federatiei Romane de Canotaj, la propunerea sportivilor componenţi ai loturilor nationale de seniori
- Comisia Mixta de Dezvoltare
- Domenii generale de răspundere
- Să promoveze universalitatea canotajului în toate aspectele lui.
- Să planifice şi să coordoneze activităţile Programului de dezvoltare al F.R.Canotaj care urmează să fie desfăşurate de comisiile respective.
- Să propună Bugetul de dezvoltare al F.R.Canotaj.
- Obiective şi activităţi speciale
- Să mărescă numărul de membri afiliati la F.R.Canotaj.
- Să ajute la ridicarea standardelor de canotaj în secţii, în special în zonele în care canotajul este în curs de dezvoltare.
- Să producă material educativ de înaltă calitate în cadrul programului.
- Să planifice şi să coordoneze cursurile şi seminariile educative pe scară naţională.
- Să planifice şi să coordoneze programele de procurare a ambarcaţiilor şi de construire a acestora.
- Să stimuleze un mai mare număr de secţii de canotaj să participe la campionatele organizate de R.Canotaj.
PARTEA IV – STRUCTURI TERITORIALE
Articolul 55 – Asociaţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Asociaţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt persoane juridice de drept privat şi se constituie acolo unde se întrunesc condiţiile legale pentru asocierea secţiilor de canotaj. Acestea îşi aleg un Birou de conducere, al cărui preşedinte va fi propus, de regulă, Adunării Generale a federaţiei să fie ales în Comitetul Executiv al F.R.Canotaj.
La nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, se poate constitui o singura asociaţie sportivă de canotaj.
Articolul 56 – Atribuţiile asociaţiilor de canotaj judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Asociaţiile de canotaj judeţene şi a municipiului Bucureşti vor servi ca agenţi de legătură între Comitetul Executiv şi cluburile din teritoriul respectiv.
Comitetul Executiv poate însărcina preşedinţii asociaţiilor cu atribuţii speciale.
Preşedinţii asociaţiilor vor fi membri din oficiu ai Comisiei de dezvoltare.
Atribuţii:
- Promovarea canotajului şi F.R.Canotaj în cadrul judeţului respectiv şi a municipiului Bucureşti.
- Asigurarea organizării regatelor şi concursurilor zonale şi locale care au loc în teritoriul
- Recurgerea la orice acţiune necesară în cazurile de nerespectare a Statutului, Regulamentului de concurs sau Reglementărilor F.R.Canotaj şi, în toate cazurile acestea, vor prezenta un raport Comitetului Executiv.
- Ori de câte ori preşedintele F.R.Canotaj sau cel desemnat de acesta se deplasează în interiorul judeţului respectiv, reprezentantul asociaţiei îl va însoţi, în măsura posibilităţilor.
- Reprezentanţii asociaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti trebuie să menţină un contact strâns şi regulat cu secţiile de canotaj afiliate şi organizatorii de concursuri de canotaj şi vor trebui să prezinte Comitetului Executiv repoarte regulate asupra acestor contacte. Copiile corespondenţei dintre reprezentantul asociaţiei şi secţiile afiliate trebuie transmise la F.R.Canotaj , iar copiile corespondenţei corespunzătoare dintre preşedinte, secretarul general sau o comisie a F.R.Canotaj şi secţiile afiliate din judeţ sau din municipiul Bucureşti trebuie transmise şi reprezentantului asociaţiei respective.
- Reprezentanţii asociaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor prezenta Comitetului Executiv un raport asupra activităţilor lor şi a situaţiei generale a sportului canotajului de pe teritoriul Oo dată în fiecare an Federaţia Română de Canotaj va prevedea în bugetul ei o sumă pentru activităţile asociaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe baza unor programe de dezvoltare a canotajului.
- Asigură administrarea mijloacelor financiare şi materiale din propriul patrimoniu, conform prevederilor legale şi ale statutului şi regulamentelor proprii.
PARTEA V – PERSONALUL SALARIAT AL FEDERAŢIEI.
Articolul 57
- R.Canotaj are stat de funcţii propriu, care se aprobă de Comitetul Executiv;
- Angajarea personalului salariat se face conform legislaţiei în vigoare;
- Fondurile aferente salarizării personalului federaţiei se asigură din fondurile alocate de către MTS şi din venituri proprii.
PARTEA VI – MIJLOACE FINANCIARE ŞI MATERIALE.
Articolul 58 –Bugetul.
- Veniturile, indiferent de sursă şi cheltuielile de orice natură sunt cuprinse într-un buget anual propriu.
- Administrarea bugetului anual propriu se face astfel:
– potrivit competenţelor stabilite în statutul şi regulamentele federaţiei şi în conformitate cu normele proprii în materie, aprobate de Comitetul Executiv, pentru veniturile proprii;
– potrivit condiţiilor stabilite prin contractele încheiate între părţi pentru sumele acordate de către organele administraţiei publice centrale pentru finanţarea programelor F.R.Canotaj ca structură sportivă de utilitate publică.
Articolul 59 – Surse de finanţare
Sursele de finanţare provin din:
- sume destinate finanţării programelor sportive proprii şi înscrise în contractele încheiate cu organele administraţiei publice centrale sau locale, după caz;
- venituri obţinute din activităţi economice realizate în legătură cu scopul şi obiectul de activitate ale acestora;
- cotizaţii, taxe, contribuţii, penalităţi, potrivit prevederilor statutului şi regulamentelor proprii;
- donaţii şi sponsorizări;
- 20% din încasările realizate din pronosticurile sportive, referitoare la competiţiile de canotaj;
- minimum 10% din indemnizaţiile de transferuri interne şi internaţionale ale sportivilor, care se constituie în sursă de finanţare a activităţii sportive pentru copii şi juniori;
- alte venituri, în condiţiile legii;
- sume rămase din exerciţiul financiar precedent.
Articolul 6o – Patrimoniul
F.R.Canotaj poate deţine în proprietate, în coproprietate, în administrare directă, în folosinţă şi/sau prin închiriere mijloace materiale necesare activităţii sale.
În sensul prezentului statut baza materială din patrimoniul F.R.Canotaj cuprinde totalitatea terenurilor şi spaţiilor, precum şi amenajările, instalaţiile şi dotările care sunt specifice organizării şi desfăşurării activităţii loturilor naţionale de canotaj şi funcţionării administrative a federaţiei.
Federaţia va conserva şi dezvolta în special ambarcaţiile de concurs şi antrenament, vâslele, ramele, şalupele, remorcile de bărci şi mijloacele de tractare a acestora, ergometrele şi materialele de pregătire, echipamentul sportiv, sălile de pregătire pe uscat, pistele de antrenament şi concurs şi orice alte bunuri materiale aferente conservării şi bunei funcţionări ale acestora.
La data adoptării prezentului statut patrimoniul F.R.Canotaj este constituit din totalitatea mijloacelor materiale şi băneşti specificate în bilantul anexat care face parte integrantă din prezentul statut.
Articolul 61 – Imagine
F.R.Canotaj deţine exclusivitatea:
- Dreptului asupra imaginii de grup sau individuale, statice sau în mişcare a sportivilor săi în echipament de concurs şi de reprezentare, când aceştia participă la concurs în numele F.R.Canotaj;
- Dreptul de folosinţă asupra siglei/emblemei proprii;
- Drepturile de reclamă, de publicitate şi de transmisii televizate la competiţiile pe care le organizează sau la care participă;
Drepturile menţionate în acest articol pot fi cesionate de F.R.Canotaj în condiţiile legii.
PARTEA VII – SĂNĂTATE, CONTROL DOPING, NONVIOLENŢĂ
Articolul 62 – Asigurarea sănătăţii şi Controlul doping al sportivilor
Orice sportiv legitimat va efectua în mod obligatoriu controlul periodic al stării de sănătate la unităţi de medicină sportivă.
Cluburile sportive si F.R.Canotaj vor încheia în mod obligatoriu “Asigurări medicale de sănătate în caz de accidente”.
F.R.Canotaj intreprinde măsuri de prevenire a folosirii substanţelor care măresc artificial performanţa sportivă şi modifică rezultatele competiţiilor, precum şi de control doping pe baza Regulamentului propriu elaborat în concordanţă cu Regulamentele ANS, COSR. şi a organismelor sportive internaţionale.
F.R.Canotaj va aplica măsuri de sancţionare a celor ce se fac vinovaţi de încălcarea acestor regulamente, prin suspendarea maximă prevăzută de Regulamentele Comitetului Olimpic Internaţional şi ale F.I.S.A. în materie de doping.
Articolul 63 – Prevenirea şi combaterea violenţei
În sensul acordurilor internaţionale şi a prevederilor Regulamentelor organizaţiilor sportive naţionale, F.R.Canotaj adoptă periodic măsuri specifice pentru prevenirea şi combaterea violenţei şi pentru cultivarea spiritului de “fair play” la toate manifestările de canotaj.
PARTEA VIII – AUTORITATEA DISCIPLINARĂ.
Articolul 64 – Autoritatea disciplinară este exercitată de:
-Comisia de disciplina
-Biroul juriului de concurs
-Comisia de Apel.
1.Reguli privind aplicarea autorităţii disciplinare:
In situatia in care un membru al Federatiei Romane de Canotaj se consideră neîndreptăţit într-o decizie referitoare la Statutul şi Regulamentele F.R.Canotaj are posibilitatea depunerii unei cereri/sesizari la Comisia de Disciplina din cadrul Federaţiei, iar in situatia in care este nemulţumit de o decizie referitoare la o competiţie, poate depune o cerere/sesizare la juriul concursului.
Cererea/sesizarea se va depune, prin fax sau poştă, la sediul Federaţiei, în termen de 72 ore de la primirea comunicării deciziei contestate, respectiv in cel mult o oră de la terminarea cursei respective la Preşedintele juriului, întotdeauna însoţite de contravaloarea taxei aprobate pentru anul in curs.
Soluţiile Biroului Juriului pot fi contestate la Comisia de Apel a Federatiei Romane de Canotaj, decizia acesteia fiind definitiva, in conditiile in care Comisia de Apel este ultima instanta de jurisdictie sportiva a Federatiei.
O structura sportiva afiliata la Federatia Romana de Canotaj, un sportiv sau o persoana oficiala (arbitru, antrenor, membru al Comitetului Executiv) are posibilitatea sa se adreseze Comisiei de Disciplina, in situatia in care considera ca a fost incalcat Regulamentul de Disciplina.
Comisia de Disciplina este prima instanta pentru analizarea si sanctionarea faptelor care constituie abateri disciplinare, aparute in activitatile ce tin de competenta Federatiei Romane de Canotaj.
Solutiile Comisiei de disciplina pot fi contestate la Comisia de Apel.
Deciziile pronuntate in materie disciplinara de catre Comisia de Apel pot fi atacate la Comisia Nationala de Disciplina Sportiva, in conditiile Legii nr. 551/2004 privind organizarea si functionarea Comisiei Nationale de Disciplina Sportiva, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1161 din 08 decembrie 2004.
2.Sistemul de sancţiuni:
-penalitati conform regulamentelor.
-avertisment cu termen pentru corectarea abaterii
-excluderea pe termen determinat
-descalificarea conform regulamentelor
-eliminarea din competiţie
-excluderea din viaţa sportivă sau radierea din rândul membrilor.
3.O persoană sau un membru afiliat poate participa la şedinţa care soluţionează litigiul în scopul prezentării apărării sale. În acest sens, cu cel puţin 2 zile înainte se va aduce la cunoştinţă data, ora şi locul desfăşurării şedinţei.
4.Hotărârile şedinţei vor fi comunicate în scris părţilor în litigiu cel mai târziu după 3 zile de la data desfăşurării şedinţei.
PARTEA IX – DIZOLVAREA
Articolul 65 – Dizolvarea
Dizolvarea F.R.Canotaj va fi valabilă numai dacă este aprobată cu patru cincimi din voturile valabile la o Adunare Generală extraordinară convocată special în acest scop.
În plus, este necesar un cvorum de două treimi din membrii afiliaţi.
Articolul 66 – Active
Dacă propunerea de dizolvare este aprobată, Comitetul Executiv va avea dreptul să valorifice activele F.R.Canotaj conform legilor in vigoare, care se vor împărţi în mod egal între membrii afiliaţi care alcătuiesc F.R.Canotaj la data când se efectuează votul.
Articolul 67 – Excepţii
În orice altă împrejurare nici un membru nu va avea nici un fel de pretenţie la nici un fel de cotă-parte din active iar membrul care a încetat să fie afiliat va renunţa la orice pretenţie la vreun activ al F. R. Canotaj.
PARTEA X – PREVEDERI FINALE
Articolul 68 – Prevederi finale.
Activitatea F.R. Canotaj se desfăşoară sub autoritatea MTS care supraveghează şi controlează respectarea dispoziţiilor legale în vigoare şi a prevederilor cuprinse în statutul federaţiei în conformitate cu prevederile Legii nr. 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului şi legislaţiei Statului Român.
F.R.Canotaj are obligaţia de a înainta spre aprobare MTS orice modificare a statutului său, a actului constitutiv, precum şi raportul de activitate pe anul precedent.
Afilierea F.R.Canotaj la forurile internaţionale de canotaj se va face cu avizul MTS,
F.R.Canotaj exercită supravegherea şi controlul cluburilor sportive, asociaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, de canotaj.
Articolul 69 – Situatii neprevăzute.
Comitetul executiv al F.R.Canotaj decide în toate cazurile neprevăzute în prezentul statut, corspunzător dispoziţiilor în materie ale F.I.S.A.
Dacă aceste dispoziţii nu există, Comitetul Executiv va decide conform regulilor de drept.
Deciziile de natură reglementară se aplică provizoriu până la prima Adunare Generală, când vor fi supuse spre aprobarea acesteia.
Articolul 70 – Termene.
Acest statut a fost aprobat de Adunarea Generală ţinută la 23 noiembrie 2016 la Snagov.
El va fi completat cu Regulamentul de concurs şi Reglementările pentru regate din Campionatele F.R.Canotaj şi orice hotărâre adiţională a Comitetului Executiv.
Intră în vigoare imediat, dupa obtinerea hotararii judecatoresti”.
FEDERATIA ROMANA DE CANOTAJ Secretar General Sandu POP
Social media