EPILOG CM Tineret
EPILOG CAMPIONATUL MONDIAL TINERET
Monica Bucur – TVR
Performante de exceptie la mondialele pentru tineret de la Plovdiv. Canotorii romani s-au intors din Bulgaria cu 4 medalii, doua de aur si doua de argint, iar Romania revine in topul celor mai bune tari, clasandu-se pe locul 4. Practic, din cele 9 echipaje care au facut deplasarea la aceste mondiale, 8 s-au calificat in finalele A.
Campioane europene de senioare, Roxana Parascanu, Alina Pop, Madalina Parfenie si Cristina Popescu, au venit la aceasta competitie pentru a demonstra ca medalia din primavara nu a fost intamplatoare. Nou introdusa in programul olimpic, proba de patru rame a fost insa luata cu asalt, nu mai putin de 14 echipaje fiind inscrise in concurs. Finala, a fost un duel pentru aur intre olandeze si fetele noastre, adversarele tricolorelor avand avand un start fabulos. “A fost mult mai greu pentru ca acum este proba olimpica, dar eu sunt mandra de echipa mea, chiar daca am fost conduse”, declara dupa finala Alina Pop. Chiar daca au avut cel mai bun timp pe ultimii 500 de metri ai cursei, canotoarele noastre nu le-au mai putut ajunge pe olandeze, dar spera sa se revanseze la europenele de tineret, sau de ce nu la mondialele de seniori din toamna, in functie de strategia antrenorilor de la lot. “A fost cu siguranta cea mai buna cursa a noastra pana acum, sper la europene la un rezultat mult mai bun: declara la cateva minute dupa finala Madalina Parfenie, in timp ce campioana olimpica de tineret de la Nanjing din 2014, Cristina Popescu, era extrem de fericita dupa festivitatea de premiere: “ dupa accidentarea la umar care m-a tinut departe de canotaj un an si jumatate, aceasta medalie vine ca o incununare a muncii depuse; sper ca in continuare sa castigam si aurul, desi sunt constienta ca va fi din ce in ce mai greu”.
A doua zi de finale, cu alte 4 echipaje romanesti la start, avea sa fie una memorabila. Prima cursa, prima victorie pentru Romania prin Cosmin Pascari si Mihaita Tiganescu la dublu rame. La doar 19 ani, mezinii finalei au avut un start foarte bun, s-au distantat la o barca fata de francezii de pe locul secund si au castigat detasat aurul la prima competitie la acest nivel la care partcipa, in timp ce sarbii campioni mondiali in 2016 s-au clasat doar pe 3. Cosmin Pascari era euforic : “ne-am obisnuit cu dulcea victorie, am simtit gustul aurului, si sunt convins ca este rezultatul antrenamenteor extrem de dificile. Cursa asta a fost una splendida. Am plecat increzatori, stiam ca nu pot mai mult decat noi si ca trebuie sa luam medalia asta. Am fost cel mai tanar echipaj din aceasta finala, dar si cei mai increzatori”. Paradoxal, cei doi spera ca dupa saltul de la juniori, sa sara etapele si sa ajunga in toamna direct la mondialele de la Sarasota, din Statele Unite. ” Vrem in America cu siguranta, am ajuns acasa, ne vom antrena din nou din greu ca sa luam o medalie si la seniori, chiar in acest an a concluzionat Pascari.
La ultima intrecere la nivel de tineret la care au luat startul, Gianina Beleaga si Ionela Lehaci au fost conduse mai bine de 1500m in finala la dublu vasle categorie usoara, dar au revenit pe finish in stil de mari campioane, castigand aurul in fata italiencelor. Ionela Lehaci a sintetizat in cateva minute tot efortul depus: “O cursa foarte grea, a trebuit sa tragem foarte tare ca sa recuperam; pregatirea de la inceputul anului s-a vazut, pe a doua parte am dat tot ce am facut la antrenamente acasa si victoria ne-a apartinut categoric” Gianina Beleaga recunoaste ca si-a urmarit adversarele: “m-am uitat cu coada ochiului, pentru ca in prima mie abia le vedeam coada barcii, ma gandeam ca s-au indeparatat prea mult si nu stiam daca o sa avem timp sa recuperam, dar de la mie pana la finish, cand am vazut ca punem pe ele, m-am linistit si mi- am zis, gata ajungem la finish primele”. Victoria de la tineret, dupa ani intregi de incercari si antrenamente ii da sperante Gianinei: A fost un pas intermediar pt victoria pe care ne-o dorim la Jocurile Olimpice, un vis intermediar devenit realitate”. Pana la Tokyo, la Jocurile Olimpice, drumul , chiar pe ape fiind, este unul extrem de greu. “ Fetele noastre sunt in crestere, declara imediat dupa cursa, vizibil emotionat si fericit, antrenorul Mirce Roman. Ele vor face in continuare treaba frumoasa, sper sa fie urmatoarea barca medaliata la mondiale a romanilor in proba asta”. Desi a albit in canotaj, Mircea Roman recunoaste ca a trait la maxim finala fetelor de la dublu vasle categorie usoara:” Asteptam de mult aceasta confirmare, fetele au crescut constant in valoare, au avut si ele problemele lor, dar uitati ca cursa frumoasa au facut, asa e la categorie.
In ultima finala a zilei, echipajul de 8+1 al Romaniei a transat in favoarea sa, pe ultimii metri disputa cu britanicii pentru argint, intr-o proba dominata de olandezi. Strocul barcii, Ciprian Tudosa a fost cel care a dat primele declaratii dupa finala, la care in aceeasi perioada a anului trecut nimeni nici nu indraznea sa viseze:” Am luptat pana la ultima lovitura, asa cum ne-am propus de pe mal. Ne vom intoarce la Snagov mai motivati si mai dornici de munca. La urmatorul concurs ii vom bate cu siguranta pe olandezi. Vor urma mondialele de la Sarasota, ne vom pregati intens in perioada care a mai ramas pana atunci, si vom urca de ce nu si acolo pe podium.”
Chiar daca nu a reusit sa urce pe podium, Marian Florian Enache a facut o cursa fabuloasa in finala la simplu. A pornit din start ca o racheta, fara a tine cont de strategia adversarilor, si desi conducea la 1500 de m cu peste 3 secunde avans, pe final, a fost ajuns si depasit, scapand printre loviturile de vasla medalia de bronz. A fost, fara doar si poate, o lectie pentru el, care s-a intors la Snagov pregatit sa o ia de la capat: ”Mai mult decat experienta, conteaza antrenamentele; fara o pregatire foarte intesa nu poti sa ajungi aici; este necesar sa faci mult mai multe antrenamente si sa iti doresti, si atunci vin si rezultatele”
Social media