- Arbitrii Internationali (16.8 KiB)
- Arbitrii Licentiati Activi (12.1 KiB)
Obtinerea licentei nationale de arbitru in canotaj se poate face numai prin promovarea unui examen, organizat de Colegiului de arbitrii si sub autoritatea Federatiei Romane de Canotaj.
Art.1 – Orice persoana care a desfasurat sau desfasoara o activitate in domeniul canotajului, se poate prezenta la sustinerea examenului de obtinere a licentei nationale de arbitru de canotaj.
Art.2 – Organizarea examenului de obtinere a licentei nationale de arbitru de canotaj este de competenta Colegiului de Arbitrii, oragan al Federatiei Romane de Canotaj.
Art.3 – Colegiul de arbitrii in functie de calendarul competitional intern, al scopurilor si nevoilor proprii, fixeaza si anunta din vreme data si locul de sustinere al examenului. De regula acesta se desfasoara cu ocazia finalei unui Campionat National.
Art.4 – Inscrierea la examen se face pe baza unei cereri care va fi depusa la sediul F.R.C. cu cel putin trei saptamani inaintea datei de desfasurare a examenului.
Art.5 – Cererea de inscriere va trebui redactata personal de solicitant.
Art.6 – Cererea de inscriere trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: nume,prenume,data nasterii, adresa, telefon, studii, activitate in canotaj, motivatia pentru obtinerea licentei, data depunerii si semnatura.
Art.7 – Dupa data limita de depunere a cererilor, Colegiul de arbitrii va analiza fiecare cerere si va propune Biroului F.R.C. spre aprobare lista candidatilor la sesiunea respectiva de examen. Cu cel putin 5 zile inainte de data sesiunii candidatii se vor interesa la F.R.C. daca au fost admisi sa se prezinte la examen.
Art.8 – Pregatirea candidatilor va fi organizata de Colegiul Arbitrilor si conduse de lectori desemnati dintre arbitrii licentiati cu experienta si probitate profesionala. Pregatirea va contine doua sectiuni distincte: teoretica si practica.
Art.9 – Pregatirea teoretica se va baza pe studiul individual al regulamentelor concursurilor de canotaj precum si a altor materiale legate de practicarea canotajului. Pregatirea practica se va desfasura la plansa, analizand situatii concrete ce pot aparea in desfasurarea concursurilor si solutionarea lor corecta in conformitate cu prevederile si dispozitiile regulamentare in vigoare.
Art.10 – Testarea candidatilor se va face printr-o examinare a fiecarei persoane inscrise si acceptate la examen, privind cunostintele teoretice si deprinderile practice, specifice activitatii de arbitru de canotaj,. Pentru obtinerea licentei de arbitru este necesara promovarea atat a probei teoretice cat si a probei practice.
Art.11 – Examinarea teoretica va fi facuta pe baza metodei “testului pe grila†si se va efectua pe formulare intocmite si puse la dispozitia candidatilor de Colegiul de arbitrii. Formularele vor contine intrebari cu mai multe raspunsuri corecte sau incorecte. Intrebarile vor fi din materialul bibliographic pus la dispozitie de Colegiul Arbitrilor, iar candidatii vor trebui sa identifice raspunsurile corecte. Numarul si continutul intrebarilor raman la aprecierea Colegiului de arbitrii. Pentru rezolvarea testului, candidatii vor avea la dispozitie un numar de minute dinainte anuntat. Orice incercare de fraudare a examenului va fi sanctionata cu excluderea de la examen si pierderea dreptului de a mai candida la obtinerea licentei
Art.12 – Testarea practica “la plansa†va fi facuta de comisia de examinare si consta in punerea candidatului intr-o postura ipotetica de arbitru, pentru rezolvarea conform prevederilor si dizpozitiilor regulamentare a unei situati concrete ce se poate ivi in timpul desfasurarii curselor. Prezentarea candidatilor se va face pe rand in fata comisiei de examinare.
Art.13 – Notarea “testului pe grila†se va face prin aprecierea corectitudinii raspunsului la fiecare intrebare. Se acorda un punct pentru fiecare intrebare si se imparte la numarul de raspunsuri corecte. Se iau in considerare, cu plus cele corecte si cu minus cele incorecte. Se totalizeaza rezultatele la intrebari, iar valoarea obtinuta, pentru promovare trebuie sa fie minim trei patrimi din nota maxima posibila.
Art.14 – Notarea testarii practice “la plansa†este facuta prin aprecierea colectiva a comisiei de examinare, prin calificativul, promovat sau respins.
Art.15 – Anuntarea rezultatului se va face in termen de o saptamana de la data sustinerii examenului, iar pentru cei reusiti F.R.C.va elibera licenta de arbitru national de canotaj.
Art.16 – Arbitrii care au obtinut licenta, vor trebui sa – si reconfirme calitatea, participand cel putin odata la doi ani la un seminar, organizat de comisia de arbitrii, pe teme privind noutatile aparute in domeniu, precum si improspatarea cunostintelor privind desfasurarea concursurilor si a regulamentelor acestora, modul de arbitraj si solutiile corecte regulamentare in diverse situatii de concurs.
Art.17 – Acest regulament intra in vigoare dupa aprobarea sa de catre Adunarea Generala din 18.11.2005.
Bibliografie:
– Momente din istoria canotajului.
– Regulamentul concursurilor de canotaj.
– Regulamentul campionatelor si concursurilor centrale de canotaj.
– Situatii ipotetice ce pot apare in cursele de canotaj (material FISA).
– Instructiuni privind prevenirea accidentelor si asigurarea asistentei de urgenta pe timpul desfasurarii antrenamentelor si concursurilor.
Nota: Testarea candidatilor pentru obtinerea sau reconfirmarea licentei se va face din regulamentele in vigoare la data testarii si care opereaza in competitiile anului respectiv.
Social media